6431 KM Hoensbroek
Stuurt u ons een e-consult
De praktijk is gevestigd op de eerste verdieping in een multifunctioneel pand. Verder zijn er in het zorgplein naast de apotheek ook praktijken te vinden voor fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek, verloskunde en logopedie.
U kunt voor bloedprikken terecht bij Adelante in Hoensbroek of het Zuyderland ziekenhuis locatie Heerlen/ Brunssum/ Sittard.
Bloedprikken kan momenteel overal alleen op afspraak. Plan een afspraak via https://zuyderland.nl/specialismen/bloedafname/ Heeft u hier hulp bij nodig, neem dan contact op met 088-4594265 op werkdagen tussen 08.00 – 17.00 uur.
Het is niet de bedoeling om uw herhaalrecept via een e-consult aan te vragen. Deze herhaalrecepten verzonden via e-consult kunnen niet afgehandeld worden.
Herhaalrecepten kunt u wel als volgt aanvragen:
U kunt zich aanmelden via de herhaalreceptenservice van uw apotheek.
Wanneer u elke dag dezelfde medicatie gebruikt weet uw apotheek wanneer uw medicijnen op zijn. Zij zetten ze automatisch voor u klaar en sturen u dan een bericht. Informeer bij uw apotheek naar de mogelijkheden.
Online 24/7 via het patiëntportaal op de homepagina.
Hiervoor dient u zich eerst eenmalig aan te melden.
Telefonisch via onze herhaalreceptenlijn.
U bereikt de lijn door te bellen naar ons praktijknummer 045-5211717 en vervolgens nummer 2 uit het keuzemenu te kiezen.
U hoort dan via het automatisch antwoordapparaat wat u precies moet doen. De receptenlijn is alleen bedoeld voor herhaalrecepten en niet voor andere zaken.
Vanzelfsprekend kunt u, indien u de receptenlijn te ingewikkeld vindt, uw herhaalrecepten via de assistente aanvragen.
Bent u ingeschreven bij apotheek Hoensbroek dan zal het recept 2 werkdagen later voor u klaarliggen. Het kan dan vanaf 12 uur worden opgehaald. Vraag uw medicatie op tijd aan. Dringende medicatie kunt u dezelfde dag ophalen.
Indien u een andere apotheek heeft zijn de medicijnen af te halen volgens de regels van uw eigen apotheek.
Praktijkondersteuning chronische aandoeningen
De praktijkondersteuner somatiek is speciaal opgeleid om mensen met een chronische ziekte te begeleiden of de huisarts te ondersteunen bepaalde taken over te nemen. De taken die de praktijkondersteuner somatiek uitvoert zijn vastgelegd in protocollen. Dat betekent dat de werkwijze is vastgelegd in overleg met de huisarts. Zij geeft adviezen en voorlichting om zo klachten te verminderen en complicaties te voorkomen. Onze praktijkondersteuner Marie-José Hasselmann zorgt voor de begeleiding van patiënten met:
Hiernaast verleent zij ook de ouderenzorg.
Praktijkondersteuning GZZ
Bij het vermoeden van problematiek op het geestelijk vlak, bijvoorbeeld depressie, angst of rouwproblemen, kan de huisarts u naar de praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) verwijzen. Bij ons in de praktijk wordt u dan verwezen naar Esther.
Samen met u zal zij bespreken welke problemen er spelen en welk behandelaanbod of therapie het beste bij u past. De behandeling kan bestaan uit een aantal gesprekken en vindt altijd plaats in overleg met de huisarts. Ook kan de POH-GGZ het advies geven te verwijzen voor verdere behandeling of begeleiding, bijvoorbeeld naar GGZ-organisaties, psychologen of maatschappelijk werk.
De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek.
U kunt op afspraak bij de assistente terecht voor:
Maak hiervoor telefonisch een afspraak, op werkdagen tussen 8.00 – 12.00 uur en 14.30 – 17.00 uur.
Waarom uw huisarts geen ‘medische verklaring’ afgeeft.
.
Het afgeven van een medische verklaring is niet mogelijk op grond van de regels die de KNMG, de beroepsorganisatie voor artsen, heeft opgesteld.
.
Een medische verklaring is een schriftelijke verklaring die een oordeel bevat over u als patiënt en uw (medische) geschiktheid of ongeschiktheid om bepaalde dingen wel of niet te kunnen. Voorbeelden daarvan zijn: in staat zijn om te werken, een auto te besturen, naar school te gaan, goed voor de kinderen te zorgen, te reizen of recht te hebben op een parkeervergunning of aangepaste woonruimte.
.
De KNMG heeft als standpunt dat een behandelend arts geen verklaringen afgeeft over een eigen patiënt. Dergelijke verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijk arts, dus niet de ‘eigen’ dokter. Zo’n arts kan een eigen beoordeling maken van uw situatie. Als u daar toestemming voor geeft, kan die arts ook nog extra informatie opvragen bij uw behandelend arts.
De KNMG heeft over dit onderwerp een verklaring opgesteld in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Klik hier op de verklaring om hem te openen en eventueel af te drukken
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om online een afspraak te maken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail.
Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken.
Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om de uitslag van uw recente (lab-) onderzoek te bekijken dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Via Mijn Medisch Dossier is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om uw een e-consult (een belangrijk minder dringend bericht) te versturen aan uw huisarts dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk.
Om uw actuele medicatie te bekijken en te herhalen dient u in te loggen in het patiëntenportaal. U hebt hier DigiD voor nodig. Klik op de knop hieronder om in te loggen.
U kunt via deze website uw eigen chronisch actieve medicatie herhalen. Als u langere tijd één of meerdere medicijnen gebruikt, heeft de apotheek speciaal voor u een gratis service: zij zorgen ervoor dat uw medicijnen op een vooraf afgesproken tijdstip klaar staan.
Weet u dat u veel medische zaken tegenwoordig online kunt regelen waar en wanneer u maar wilt? Dit bespaart u een telefonisch contact met onze huisartsenpraktijk. Zo kunt u uitslagen inzien, herhaalrecepten aanvragen of een vraag stellen aan uw huisarts. U kunt dit regelen op twee manieren: via de ‘patiëntenomgeving’ op onze website of met de ‘Mijn Huisarts Online’ app.
Uw huisarts zet alle informatie over uw gezondheid in de computer. Dat heet een medisch dossier. De huisarts zet er bijvoorbeeld in welke ziektes u heeft, welke onderzoeken en behandelingen u heeft gehad en welke medicijnen u gebruikt. Zo staan uw medische gegevens allemaal bij elkaar.
Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken. In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.